Home

In het Drentse Wezup, een schilderachtig dorpje tussen Emmen en Westerbork, is elk jaar een unieke kerstmarkt langs vele oude boerderijen en schuren. In 2020 zou de kerstmarkt op zaterdag 12 en zondag 13 december plaats moeten vinden.

Inderdaad: ‘zou’. Immers, in verband met de Coronavirus COVID-19 is het ongewis of de kerstmarkt in 2020 doorgang zal vinden. Hoewel het verbod op evenementen geldt tot 1 september 2020, weten we niet of het verbod verlengd zal worden tot en met december 2020. En dan nog rijst de vraag: ook al mag je een evenement organiseren, op welke wijze waarborg je de veiligheid van je bezoekers, standhouders en vrijwilligers? Op welke wijze tuig je een kerstmarkt op in de 1,5 meter-samenleving? Dit zijn vragen waar wij (nog) geen antwoord op hebben.

Mocht de kerstmarkt van Wezup doorgaan in 2020, dan zou het het inmiddels de 30e editie worden. Een mooi jubileum, en dat niet voor niets. De kerstmarkt trekt elk jaar duizenden bezoekers. Niet alleen uit ons land maar ook velen uit de Duitse grensstreek. De markt wordt gehouden in de vaak eeuwenoude boerderijen. Zie je het al voor je? Nostalgische klinkerstraatjes, boerderijen met rietgedekte daken… een ouderwetse kerstsfeer dus. ’s Avonds verlichten honderden waxinelichtjes de route en creĆ«ren een sprookjesachtige sfeer.

Voorlopig zul je als (digitale) bezoeker het moeten doen met de foto’s van de voorgaande edities van de kerstmarkt. Op het moment dat wij nieuws hebben over het al dan niet doorgaan van de kerstmarkt in 2020, zullen wij dat hier publiceren.